Kruche rurki z śmietankowym nadzieniem

Tak wiem, powoli nasz felieton staje się kącikiem, dla obrastających w cukier patyczków. Cóż słodkie z nas dziewczyny. Następny przepis będzie słony - słowo daję, a dziś pyszne kruche rurki z śmietankowym nadzieniem! Jak tu ich nie kochać? Nie powiem że są trudne, ale bardzo pracochłonne mimo tego warte całej pracy! Jeżeli macie zamiar je robić warto kupić więcej niż jeden komplet foremek, żeby nie piec 6 razy! Ostatnio robiłam je na osiemnastkę przyjaciółki! Porcja na około 60 rurek! Nakarmicie wszystkich :D






Ciasto:
0,25 kg masła
0,25 l kwaśnej śmietany
0,5 kg mąki
szczypta soli
rozmącone jajko
0,15 kg cukru

Cukrowa skorupka:
rozmącone jajko
0,15 kg cukru

* Krem wybieramy dowolny, ja polecam serek mascarpone + bita śmietana w proporcjach 1:1, lub zwykły krem karpatkowy.

Przygotowanie:
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy szczyptę soli, do powstałej kruszonki dodajemy śmietanę i wyrabiamy na gładką kulę, dzielimy ją na cztery części i zawijamy w folię, następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy przez 2 godziny! Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość jednego milimetra, kroimy ostrym nożem na paski i szerokości 1,5 cm, zawijamy je na foremki uprzednio wysmarowane masłem. Rozbijamy jajko, cukier wysypujemy na talerz. Pędzelkiem smarujemy rurkę wzdłuż i kładziemy ja na cukrze by się oblepiła. 

Pieczemy w 180 *C na złoto! Nadziewamy szprycą rurki wybranym kremem! Miłego weekendu i smacznego! / fuzzydreams



0 komentarze:

Prześlij komentarz