Sernik kakaowo-kajmakowy!

Tak wiem, dziś tłusty czwartek, pewnie oczekiwaliście przepisu na faworki, pączki i donaty. :-) Niestety, tego się nie doczekacie, chociaż czuję się winna. Nie pozwolę byście zjedli kopę tych słodkich ociekających tłuszczem pyszności, no i sama tego nie zrobię. :-D Ja zapraszam was na słodkość alternatywną - pyszny sernik kajmakowo-kakaowy. 

Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 zółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiadereczka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • szklanka oleju
  • 4 całe jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego

Dekoracje:
  • 15 dag kajmaku
  • 5 dag wiórków kokosowych


  1. Z produktów suchych do ciasta zagniatamy szybko "kruszonkę" dodając do nich masło, następnie wrzucamy żółtka i łyżkę śmietany dla spójności. Ciasto wyrobić i szybko odstawić do lodówki - niech się chłodzi około pół godziny. :)
  2. W tym czasie do wysokiej miski dodajemy ser, mleko, cukier puder, waniliowy, budyń i olej i jaja, miksujemy na gładką masę. (blender też sobie poradzi)
  3. Dużą tortownicę smarujemy porządnie masłem, i wylepiamy schłodzonym ciastem: spód i jej ranty na tak na 2/3 cm wysokości. Wkładamy do zamrażalnika na 15 minut, dzięki temu w pieczeniu utrzyma swoją pierwotną formę, nie raz zdążyło mi się że ciasto po prostu zjeżdżało i zostawał mi sam gruby spód, ale na szczęście podpatrzyłam ten trik u Gordona Ramsay'a. 
  4. Po tym czasie zalewamy je masa serową, nie bójcie się, tak ona jest zwyczajnie rzadka, ale po pieczeniu pięknie się zetnie. 
  5. Pieczemy w 160*C aż ser się zetnie. 
  6. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć wiórka kokosowe. Gdy ciasto będzie gotowe, poczekaj aż przestygnie. Rozsmaruj kajmak i posyp porządnie kokosem!

Pilnuj ciasta - lubi znikać! :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz