Tak wiem, dziś tłusty czwartek, pewnie oczekiwaliście przepisu na faworki, pączki i donaty. :-) Niestety, tego się nie doczekacie, chociaż czuję się winna. Nie pozwolę byście zjedli kopę tych słodkich ociekających tłuszczem pyszności, no i sama tego nie zrobię. :-D Ja zapraszam was na słodkość alternatywną - pyszny sernik kajmakowo-kakaowy.
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 zółtka
- 3/4 kostki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiadereczka
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- szklanka oleju
- 4 całe jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
Dekoracje:
- 15 dag kajmaku
- 5 dag wiórków kokosowych
- Z produktów suchych do ciasta zagniatamy szybko "kruszonkę" dodając do nich masło, następnie wrzucamy żółtka i łyżkę śmietany dla spójności. Ciasto wyrobić i szybko odstawić do lodówki - niech się chłodzi około pół godziny. :)
- W tym czasie do wysokiej miski dodajemy ser, mleko, cukier puder, waniliowy, budyń i olej i jaja, miksujemy na gładką masę. (blender też sobie poradzi)
- Dużą tortownicę smarujemy porządnie masłem, i wylepiamy schłodzonym ciastem: spód i jej ranty na tak na 2/3 cm wysokości. Wkładamy do zamrażalnika na 15 minut, dzięki temu w pieczeniu utrzyma swoją pierwotną formę, nie raz zdążyło mi się że ciasto po prostu zjeżdżało i zostawał mi sam gruby spód, ale na szczęście podpatrzyłam ten trik u Gordona Ramsay'a.
- Po tym czasie zalewamy je masa serową, nie bójcie się, tak ona jest zwyczajnie rzadka, ale po pieczeniu pięknie się zetnie.
- Pieczemy w 160*C aż ser się zetnie.
- W międzyczasie na suchej patelni uprażyć wiórka kokosowe. Gdy ciasto będzie gotowe, poczekaj aż przestygnie. Rozsmaruj kajmak i posyp porządnie kokosem!
Pilnuj ciasta - lubi znikać! :-)

0 komentarze:
Prześlij komentarz